- Depremde evleri yıkılan ya da orta ve ağır hasar alan her aileye, bulundukları il ve ilçe sınırlarında müstakil ev inşa edebilecekleri 250 metrekare arsa ve 750.000 TL hibe tahsis edilecektir. Binaları az hasarlı olan ailelere, ikamet ettikleri ev için 150.000 TL onarım ve güçlendirme yardımı yapılacaktır. 1959 tarihli “Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun”, bu hibe ve yardımlara uygun olacak şekilde yenilenecektir.
- Depremde evleri yıkılan veya orta ve ağır derecede hasır alan kiracı konumundaki ailelere, bir kereye mahsus olmak üzere 150.000 TL’lik kira desteği verilecektir.
- Deprem bölgelerindeki üreticilere ve esnafa, 2022 yılı cirolarıyla orantılı olarak 10 milyon TL’ye kadar 2 yıl geri ödemesiz, uzun vadeli ve düşük faizli kredi verilecektir.
- Fabrika ve diğer iş yerleri için konteyner lojmanlar kurulması teşvik edilecek ve bu amaçla ucuz ve uzun vadeli krediler tahsis edilecektir.
- Bölgedeki ekonomik yapıyı acilen ayağa kaldırmaya yönelik bölgesel kalkınma stratejileri ve teşvik paketleri hazırlanarak uygulamaya geçilecektir.
- Japonya ve Şili örnekleri incelenerek deprem mevzuatı güncellenecek, bu kapsamda deprem bölgelerindeki yapılaşmayı düzenlemeye yönelik olarak Deprem Kanunu hazırlanacaktır. Deprem bölgelerinde gerçekleştirilecek yeniden yapılanma, fay hattına yakın bölgelerde müstakil evler şeklinde yapılarak şehirleşme yayılacaktır. Yeniden inşa edilecek konutlarda beton yerine çelik konstrüksiyon tercih edilmesi teşvik edilecektir. Kamu binaları ve yüksek katlı binalar için sismik izolatörler zorunlu kılınacaktır.
- Şehirlerimiz deprem dirençli hale getirilecektir. Kiraya verilecek veya satılacak her yapı için TSE onaylı deprem güvenli sertifikası zorunlu kılınacaktır. Yeni yapılacak yapılarda bu sertifikalar belediyeler tarafından, eski yapılar için ise TMMOB tarafından verilecektir. Sertifikaların belirli aralıklarla güncellenmesi gerekecek ve sertifikaya imza atan yetkililerin mali ve cezai sorumluluğu olacaktır.
- Anayasaya imar affı çıkarılamayacağına dair hüküm konulacaktır.
- Başta İstanbul olmak üzere tüm illerimizde kentsel dönüşümler, rant odaklı değil, insan odaklı olarak merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin işbirliği ve vatandaşlarımıza yönelik finansal desteği ile gerçekleştirilecektir.
- Ulusal Felaket Müdahale Planı ve Talimatnamesi oluşturulacak, bu kapsamda her il ve ilçede yeteri kadar Müdahale ve Kurtarma Birimleri oluşturulacaktır. Bu birimlerin olası bir felaket halinde merkezden talimat beklemeden harekete geçebilmeleri için iş akışları, protokolleri ve yetkileri tespit edilecektir.
- Okullarımızın müfredatlarına afet ve acil durumlarda yapılması gerekenleri içeren dersler eklenecektir.
- Askerlik süresince gençlerimizin uygulamalı arama ve kurtarma eğitimi almaları sağlanacaktır. Afet ve acil durum yönetimi, askerlik eğitiminin vazgeçilmez bir parçası haline getirilecektir.
- Olası felaketler esnasında iletişimin kesilmemesi için GSM operatörlerinin başta Ulusal Dolaşım Protokolü düzenlenmesi ve ortak baz istasyonu kuleleri kurulması olmak üzere gerekli tedbirleri almaları zorunlu hale getirilecektir. Ayrıca TÜRKSAT tarafından felaket anlarında ve bölgelerinde hızlıca devreye girerek ücretsiz ve kesintisiz internet hizmeti sunabilecek Starlink benzeri uydular geliştirilmesi sağlanacaktır.
- AFAD ve Kızılay, misyonlarına uygun şekilde yeniden yapılandırılacaktır.
- Kentlerin düzenli ve planlı bir şekilde gelişip büyümesine yönelik ulusal düzeyde standartlar geliştirilecek ve her belediyenin bu standartlar çerçevesinde 20’şer yıllık imar planı hazırlaması sağlanacaktır. Böylece belediye başkanlıkları, rant elde etme ve dağıtma makamı olmaktan çıkarılacak ve sadece halka hizmet götürme makamı haline dönüştürülecektir.
- Belediyelerin yol, su, kanalizasyon, park, bahçe, çöp toplama, arıtma ve benzeri diğer altyapı hizmetleri için yüksek standartlar oluşturulacak ve kırsal bölgeler de dahil olmak üzere tüm Türkiye genelinde bu standartlarda altyapı hizmeti verilmesi zorunlu hale getirilecektir.
- Belediyelerin bütçelerini, gelirlerini, harcamalarını ve yaptıkları ihalelerini şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaları zorunlu hale getirilecek ve bu amaçla tüm Türkiye genelindeki belediyelerin gelir-gider ve ihalelerinin takip edilebileceği bir internet portalı oluşturulacaktır.
- Belediyelerin sivil toplum kuruluşlarına ayni ve nakdi yardımlarına sınırlamalar getirilecek, böylece kamu kaynaklarının belirli STK’lara peşkeş çekilmesi engellenecektir.
- Yeni kablo döşemek amacıyla yolların sık sık kazılmaması ve her hizmet sağlayıcısının ayrı masraf yapmaması için önümüzdeki 50 yıl boyunca gerekebilecek yeni kablo ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak geniş hacimli boru hatları oluşturulacak ve tüm hizmet sağlayıcıların kırsal bölgeler de dahil olmak üzere bu kablo boru hatlarını kullanmaları sağlanacaktır.
- Belediyelerin su faturalarına ekledikleri kullanım ücreti dışındaki diğer unsurlara (asfalt parası, atık su parası vb.) standartlar ve üst limitler getirilecek ve vatandaşın belini büken ve adeta soygun haline dönüşen keyfi faturalandırma uygulamalarına son verilecektir.
- Belediyelerin aldıkları park ücretlerine Türkiye genelinde geçerli olacak standart ve üst limit getirilecektir. Cadde ve sokaklarda park ücreti talep eden belediyeler için, yol kenarlarına bozuk para ile çalışan parkmetreler koymaları zaruri hale getirilecek ve park ücretlerinin saat başına en fazla 5 TL olmasına yönelik düzenleme yapılacaktır.
- Belediyelerin işlettikleri veya ihale ettikleri otoparklar için standartlar oluşturulacak, otopark ücretleri için makul limitler belirlenecek ve ihtiyaç duyulan yerlerde yeni otoparklar yapılmasına yönelik düzenlemeler yapılacaktır.
- Başta fay hatları üzerinde olan illerimiz olmak üzere, tüm Türkiye genelinde depreme hazırlık seferberliği başlatılacaktır. Bugüne kadar vergi olarak toplandığı için genel bütçe içerisinde ayrı bir hesapta tutulmayan ve nereye harcandığı denetlenemeyen deprem vergileri, bundan sonra fon payı olarak tahsil edilecek ve böylece bütçe dışında şeffaf ve kamuoyunun denetimine açık ayrı bir hesapta toplanarak, kentsel dönüşüm için kullanılacaktır.
- Belediyelerin olası deprem ve benzeri felaketlere hazırlık amaçlı olarak toplanma alanları belirlemeleri ve bu alanlarda gerekli hazırlıkları yapmaları zorunlu hale getirilecek ve bu yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri hassasiyetle denetlenecektir.
- Belediyelerin sunduğu veya denetlediği toplu ulaşım hizmetlerine ilişkin Türkiye genelini kapsayan standartlar belirlenecek, bu araçlarda vatandaşlarımızın güven ve rahatla seyahat etmelerine yönelik düzenlemeler getirilecek ve bu standartlar ile düzenlemelerin uygulanıp uygulanmadığına ilişkin sıkı denetimler gerçekleştirilecektir.
- Ulusal ve yerel düzeylerde ucuz, erişilebilir, hızlı ve sürekli toplu ulaşım olanakları geliştirilecek ve ülkemizin en ücra köşelerine kadar yaygınlaştırılacaktır.
- Belediyelerin sorumluluğundaki halka açık park ve bahçelerde vatandaşlarımızın ücretsiz olarak içme suyu temin edebilecekleri hayratlar oluşturulması, mecburi hale getirilecektir.
- Başta büyükşehirlerimiz olmak üzere tüm illerimizde metro ve raylı sistem ihtiyaçları ivedilikle tespit edilecek ve bu ihtiyaçlar önceliklendirilerek derhal inşa çalışmalarına başlanacaktır.
- İstanbul’da uygulanan metrobüs sistemi, başta diğer büyükşehirlerimiz olmak üzere faydalı olacağı tespit edilen tüm illerimize yaygınlaştırılacaktır.
- Trafik sıkışıklığı yaşanan ana arterlerde birden fazla yolcu taşıyan araçlara tahsis edilecek özel şeritler oluşturulacaktır. ABD’de (HOV Lane veya Carpool Lane adıyla) örneği görülen bu uygulama ile aynı yöne giden vatandaşlarımızın ortaklaşa araç kullanmaları teşvik edilecek ve böylece hem trafiğe daha az araç çıkması sağlanarak trafik sıkışıklığı önlenecek, hem de yakıt tasarrufu sağlanacaktır.
- Başta Kocaeli (Dilovası), Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli gibi çevre kirliliği halk sağlığını tehdit edecek derecede yüksek boyutlara ulaşanlar olmak üzere, tüm illerimizde çevre kirliliğinin önlenmesi için radikal tedbirler alınacaktır. Bu kapsamda baca ve atık arıtma sistemleri açısından fabrikaların standartlara uyup uymadıkları hassasiyetle denetlenecek, kirlilik derecesi yüksek nehir ve göllerin temizlenmesi için derhal tedbirler alınacak, hava kirliliği yüksek yerleşim alanlarında ağaçlandırma çalışmaları yapılacak ve faydalı olabilecek diğer tüm tedbirler ivedilikle alınarak vatandaşlarımızın sağlığının tehlikeye atılmasının önüne geçilecektir.
- Küresel Isınma ve iklim değişikliği gerçeğine karşı tüm Türkiye genelinde afetlerle mücadele ve acil durumlara müdahaleye yönelik tedbirler geliştirilecektir.
- Orman yangınlarına karşı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesinde, her ilimiz için yeterli yangın söndürme uçağı, helikopter, İHA, arazöz ve diğer gerekli ekipmanlar temin edilecektir.
- Deniz kıyılarımız, göllerimiz ve nehirlerimizin temizlenmesi için seferberlik başlatılacaktır. Su kaynaklarımızın temiz kalması ve su kaynaklarımıza arıtılmamış kanalizasyon ile plastik ve çöp boşaltımının engellenmesi için gerekli tüm idari ve yasal tedbirler alınacak ve denetimler artırılacaktır.
- Ülkemizin kalkınmasına ve çevrenin korunmasına önemli bir katkısı olacağını düşündüğümüz geri dönüşümü teşvik etmek için geri dönüştürülebilir kutu ve ambalajlar karşılığında depozito alınabilen geri dönüşüm otomat makineleri, tüm vatandaşlarımızın rahatlıkla ulaşabileceği şekilde Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak ve bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yürütülecektir.
- Poşetlerin market, mağaza, eczane vb. işletmelerde paralı olması zorunluluğu kaldırılacak ancak çevreye zarar veren plastik poşetlerin üretilmesi ve kullanımı belirli bir geçiş süresi sonrasında tamamen yasaklanacak ve plastik poşet yerine doğada hızlı çözünebilir veya geri dönüştürülebilir maddelerden üretilen poşet kullanılması zorunlu kılınacaktır.
- Can güvenliği için tehdit oluşturanlar başta olmak üzere, sokak hayvanları sorununun çözümüne yönelik tüm Türkiye genelini kapsayan ancak hayvan haklarını ihlal etmeyecek düzenlemeler yapılacaktır. Bu kapsamda tüm Türkiye genelinde sokak köpekleri kısırlaştırılıp küpelenecek ve sokak köpeklerini sahiplenenlere aylık düzenli bakım desteği sağlanacaktır. Sahiplenilmeyen sokak köpekleri, barınaklara alınarak gönüllülerin gözetiminde ve güvenli bir ortamda yaşamaları sağlanacaktır. Böylece hem vatandaşlarımızın can güvenliği sağlanacak, hem de sokak köpeklerinin daha müspet koşullarda yaşamaları sağlanacaktır.
Foto Galeri